Aspartam – 6 najczęściej powtarzanych mitów

porady, zdrowie

aspartam grafika

Aspartam jawi się większości jako środek o wątpliwych właściwościach zdrowotnych. Niektórzy dietetycy za wszelką cenę starają się wykazać jego szkodliwość i chociaż nie mają na to poparcia w postaci badań, to jednak upierają się przy swojej wersji wydarzeń. Ludzie bez wiedzy o słodzikach często podkreślają, że jest to “trujące”, “to syf” i wydają podobne wyroki. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna.

W małych ilościach biały cukier nie szkodzi, a dostarcza energii. Jednak wbudowany w nasz mózg układ nagrody przepada za słodyczami, toteż robimy wszystko, żeby zjeść ciastko i mieć ciastko (czy w tym wypadku: nie przytyć po ciastku). Zaprezentujemy więc aspartam – 6 rzeczy, których o nim nie wiesz, będący podsumowaniem dziwnych i złych przekonań o dobroczynnym przecież środku.

Dlatego też osoby, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać za dużo cukru chcą sięgnąć po słodziki, właściwy zamiennik. Jakie są mity na jego temat?

1. Słodziki są sztuczne… tylko, że nie są

Nazwa “aspartam” może brzmi dość egzotycznie, ale samo jego pozyskiwanie na drodze chemicznej jest procesem całkowicie naturalnym. Co więcej, proces ten nie jest niebezpieczny, bo wszystko przeprowadzane jest w warunkach bardzo sterylnych i bezpiecznych, co czyni go niezwykle “czystym” składnikiem naszych potraw. Bardzo wiele z przypraw, których używamy, pozyskuje się w warunkach laboratoryjnych: przykładem niech będzie chociażby zwykła sól kuchenna.

2. Słodziki szkodzą – tyle, że wcale nie

Nie ma żadnych, jednoznacznych badań wskazujących na szkodliwość słodzików. Próbowano powiązać aspartam z nowotworami, co ostatecznie nie okazało się prawdą. Co więcej, jako zdrowy zamiennik są wręcz pomocne dla diabetyków i osób, które muszą pilnować linii. Jedynie chorzy na fenyloketonurię muszą na niego uważać.

3. Słodziki tuczą, tylko… że nie

Mit o tym, że słodziki tuczą bierze się z tego, iż niektóre osoby po spróbowaniu czegoś słodzonego nabierają ochoty na więcej cukru i w związku z tym szukają kalorycznych potraw. Jednak na tej samej zasadzie można byłoby oskarżać producentów ciastek – no bo przecież ludzie je lubią. Jeśli ktoś umie się kontrolować, to będzie umiał utrzymać linię.

4. Słodziki nie są dla wszystkich

Ten “mit” jest poniekąd prawdą. Aspartam nie jest wskazany dla osób, które mają trudności z metabolizowaniem fenyloalaniny. Niewskazany jest również dla tych, którzy z jakiegoś powodu powinni stosować restrykcyjne diety z powodu poważnych chorób. Wszystko pod tym względem trzeba ustalać z lekarzem. Jednak lwia większość społeczeństwa może stosować je bez problemu.

5. Słodziki zniszczą twoje zęby

Ten mit stanowi wręcz ukoronowanie niechęci niektórych wobec słodzików. Aspartam nie tylko nie szkodzi zębom, ale nie stanowi również pożywki dla bakterii, a to oznacza, że próchnica ich nie zniszczy.

6. Słodziki to tak zwany “ukryty cukier”

Ukryty cukier znajdziemy tam, gdzie dodano cukru innego niż sacharozy – w tym przypadku syropu glukozowo-fruktozowego, który potrafi być naprawdę tuczący. I stąd właśnie pojawia się hasło o “ukrytym cukrze”, które słodzików właściwie nie dotyczy, a wręcz przeciwnie – to właśnie ich obecność podkreśla się jawnie jako “substancje słodzące”.

materiał zewnętrzny