kuchnia polska

Jak kuchnię polską tworzyły różne grupy narodowościowe?

Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że tradycyjna polska kuchnia nie jest tak naprawdę czysto “polską”. Na przestrzeni setek lat nasz kraj zamieszkiwany był przez przeróżne grupy narodowościowe, które osiedlając się na stałe w różnych rejonach Polski, wprowadzały w nich swoje tradycyjne dania i specjały. To właśnie one przenikały z czasem do naszej kulinarnej kultury i stawały się częścią dziedzictwa, po które dzisiaj tak chętnie sięgamy w restauracjach.

Jak rodziła się kuchnia polska w różnych regionach kraju?

Duży wpływ na obecny kształt polskiej kuchni miały między innymi takie mozaiki wpływów narodowościowych jak grupy: niemieckie, tatarskie, tureckie, żydowskie, włoskie i rusińskie. Ciekawostką jest to, że osiedlając się w Polsce i pokazując krajanom własne dania często zyskiwały one taki zachwyt, że z drobnymi ulepszeniami z naszej strony, na stałe wchodziły one do polskiego menu. Dzisiaj wiele miejsc takich jak klasyczna restauracja z kuchnią polską, gdziekolwiek w kraju by się ona nie znajdowała, serwują nam potrawy właśnie zaczerpnięte z narodowościowych pierwiastków zupełnie innych państw, ale zmodyfikowane pod kątem polskiego smaku.

Jaki region, takie smaki

Spójrzmy na kulinarny podział regionalny polskiej kuchni.

Mamy tutaj: kuchnię mazowiecką i kurpiowską , mazurską i warmińską, podlaską, śląską, kresową, wielkopolską,  czy chociażby góralską. Częśc dań serwowanych w tych regionach jest czysto polska, ale ich korzenie sięgają znacznie dalej.

Dobrym przykładem jest w kuchni podlaskiej tzw. chłodnik litewski, czyli zupa z botwinki, która tak naprawdę sięga tradycyjnych smaków Kresów Wschodnich. Albo nasze ulubione pierogi znane dzisiaj na całym świecie; uważa się je za danie typowo polskie, ale przecież pierogi po raz pierwszy pojawiły się w Chinach. Są nawet plotki, że przywieźli je do nas chińscy handlarze, a my jedynie ulepszyliśmy je do potrzeb swojego podniebienia i oka. Zwiększyliśmy rozmiar i uatrakcyjniliśmy farsz.

Wybierając się na obiad w stylu tradycyjnie polskim, warto zahaczyć o renomowane restauracje w Warszawie szczycące się właśnie kuchnią polską, ale już na etapie zamawiania dania zapytać o jego historię. Dzięki temu możemy się dowiedzieć mnóstwa niesamowitych rzeczy, z których zupełnie nie zdawaliśmy sobie sprawy.

Delicja Polska – kuchnia polska w Warszawie.