Zobacz wyspę bogini miłości – Cypr!

Cypr – wyspa pełna słońca, miłości i pysznego sera. To tu z morskiej piany wyłoniła się Afrodyta i tu znajduje się najstarsze miasto świata. No i wyspa Cypr to tak naprawdę dwa różne kraje.
Cypr grafika

Cypr – mityczne miejsce narodzin Afrodyty

Nikt nie ma wątpliwości, że mityczna bogini grecka nie jest postacią historyczną, ale… wszyscy wierzą w jej moc obdarowania szczęściem w miłości, wieczną młodością, zdrowiem i płodnością każdego, kto trzy razy opłynie skałę Afrodyty. Skała ta znajduje się niedaleko miejsca, w którym przepiękna bogini miała wynurzyć się z morskiej piany. Zadanie to nie jest łatwe, bo skała ma całkiem pokaźne rozmiary. Dla tych, którzy nie czują się dobrze w wodzie, też jest nadzieja, bowiem moc Afrodyty ma spłynąć na każdego, kto na jej plaży znajdzie kamień w kształcie serca. A że plaża jest kamienista, o takowy wcale nie jest trudno. Gdyby jednak i to zadanie okazało się ponad siły, nadal nie wszystko jest stracone. Pozostaje jeszcze kąpiel w pobliżu skały przy blasku księżyca.

cypr grafika 2

Pafos – miasto pamiętające greckich bogów

Może niedosłownie, a może i dosłownie, kto to wie… Pafos to prawdopodobnie najstarsze miasto na Ziemi, istniało już w czasach starożytnych. Dziś to przede wszystkim miasto słynące z zabytków, wśród których warto wymienić choćby Grobowce Królewskie kościół Ayios Kyriaki (udziela się tu ślubów parom z całego świata, jednak kolejki są gigantyczne), zamek w Pafos czy Park Archeologiczny Kato z kunsztownie wykonanymi mozaikami podłogowymi.

Dziś Pafos to czwarte, jeśli chodzi o wielkość miasto na Cyprze. Nadal tętni życiem i kusi turystów przede wszystkim piękną pogodą, bajecznymi plażami i doskonałymi warunkami do uprawiania sportów wodnych.

Jak smakuje Cypr

Cypr to wyspa leżąca na skrzyżowaniu szlaków handlowych, wielokrotnie miotana burzliwymi dziejami historii. Co by o nich nie powiedzieć, jedno jest pewne – kolejni mieszkańcy Cypru dokładali swoją cegiełkę do lokalnych tradycji. Dziś smaki Cypru to w dużej mierze połączenie kuchni greckiej i tureckiej, oczywiście z wykorzystaniem najlepszych elementów kuchni śródziemnomorskiej. W cypryjskim menu króluje jagnięcina i wieprzowina, wołowiny jada się raczej mało. Za to na talerzu niemal zawsze znajdziemy dużo warzyw. Dominują bakłażany i wszechobecna oliwa z oliwek. Do chleba jada się hummus. Wszystko to oczywiście szczodrze przyprawione, głównie kolendrą i papryką. Ukoronowaniem uczty jest zazwyczaj lampka lokalnego wina.

Koniecznie trzeba skosztować halloumi – tradycyjnego sera cypryjskiego produkowanego z owczego mleka. Jest lekko słony i nieco przypomina mozzarellę. Mieszkańcy Cypru jedzą go na kilogramy. Dosłownie mówiąc – spożycie szacowane jest na 8 kilogramów na mieszkańca rocznie.

cyrp grafika 3

Cypr – co warto wiedzieć

Lot z Polski na Cypr trwa około czterech godzin (Sprawdź oferty wylotów na Cypr na www.itaka.pl). Urzędowym językiem na Cyprze jest grecki, ale porozumiemy się też po angielsku. Od maja do października możemy spodziewać się bardzo wysokich temperatur. Ceny na Cyprze nie przerażają, za piwo zapłacimy około 3,5 Euro, za lunch 15 Euro. Za 40 Euro wypożyczymy samochód na cały dzień.

Północna część Cypru to Turecka Republika Cypru Północnego. Żeby się tam dostać, trzeba mieć paszport, wizę można dostać od ręki przy przekraczaniu granicy. Ta część Cypru nie wchodzi w skład UE i pobyt tam można potraktować jak swoistą podróż w czasie, tym bardziej że oba kraje, choć położone na jednej wyspie, leżą w dwóch różnych strefach czasowych.