Co warto zjeść w angielskiej restauracji – czyli praktyczna wiedza na wyjazdy?

podróż - porady, Wielka Brytania

angielska restauracja

Jednym z ważniejszych podróżniczych doświadczeń jest spróbowanie kuchni kraju, który się odwiedza. Z przygody tej nie można również zrezygnować w czasie wyjazdu do Wielkiej Brytanii. Chociaż powszechnie wyspiarska kuchnia nie cieszy się uznaniem i uważana jest za mało wykwintną i wyszukaną, to istnieje kilka potraw wartych spróbowania. Na uwagę zasługują zarówno tradycyjne brytyjskie potrawy, jak i lokalne specjały Walii, Szkocji i Irlandii Północnej. Na jakie dania zwrócić uwagę w menu angielskich restauracji?

Podstawowy angielski w restauracji – jak bez stresu zamówić angielskie dania z karty?

Angielski to międzynarodowy język. Znając jego podstawy, będziesz mógł się nim porozumieć w każdym kraju na świecie. Bazowe zwroty będą przydatne zarówno na lotnisku, jak i w hotelu czy w odwiedzanych zabytkach. Przydadzą się one również w restauracji. Podstawowe zwroty po angielsku w restauracji pozwolą zarezerwować stolik, zamówić wybrane dane, dopytać o jego składniki, czy poprosić o rachunek. Zwroty angielskie przydadzą się również, by zwrócić uwagę obsłudze, że z naszym jedzeniem coś jest nie tak. Wbrew pozorom, aby porozumieć się w pubie, restauracji czy kawiarni nie musisz posługiwać się zaawansowanym językiem angielskim. Aby móc komunikować się z kelnerem czy barmanem, musisz tak naprawdę poznać 5 podstawowych zwrotów. Poćwicz je jeszcze w Polsce z pomocą Metody Aktywnego Mówienia i nie martw się, że w angielskiej restauracji zamówisz danie, które nie będzie odpowiadać Twoim kubkom smakowym.

Co warto zjeść w angielskiej restauracji?

Jedną z najbardziej lubianych przez Brytyjczyków, a zarazem najbardziej znaną potrawą angielską jest fish & chips, czyli ryba z frytkami. Na potrawę tą składa się smażona ryba -najczęściej dorsz lub łopacz – otoczona w cieście i bułce tartej. Dodatkiem do ryby są frytki bardzo często skropione octem słodowym i posypane solą. Tradycyjnym dodatkiem do fish&chips są różnego rodzaju sosy, sałatka warzywna, fasolka lub cebula. Jeśli nie dostaniesz tych dodatków w zestawie, a masz na nie ochotę, prosty angielski pozwoli się o nie upomnieć u kelnera. Dania fish & chips szukaj w niewielkich knajpach i pubach, gdzie bywają rodowici Anglicy.

Kolejną charakterystyczną potrawą kuchni angielskiej jest black pudding. Na pierwszy rzut oka może on się kojarzyć z dobrze znanym w Polsce budyniem, są to jednak tylko pozory. Black pudding jest bowiem wędliną robioną z podrobów oraz krwi. Do jego produkcji używa się krwi wieprzowej, wołowej lub owczej, a także mięso, tłuszcz, pieczywo, płatki owsiane i łój. Danie to będzie idealnym wyborem dla fanów podrobów, jeśli nim nie jesteś, podstawy angielskiego pozwolą Ci zapytać kelnera o inne danie bardziej trafiające w Twoje gusta.

Dla tych, co nie lubią eksperymentów kulinarnych

Jeśli nie lubisz kuchennych eksperymentów, odwiedzając Anglię, możesz się skusić na fast foody. Brytyjczycy wprost je uwielbiają i traktują jako część swojej narodowej kuchni. Ich ulubionym daniem są burgery. Tajemnicą ich pysznego smaku jest soczyste i kruche mięso wołowe. W brytyjskich burgerach występuje ono z różnymi dodatkami. W wielu knajpach i barach będziesz mógł je wybrać samodzielnie, w czym pomogą Ci znane słówka i zwroty angielskie.

Dla fanów słodkości angielska kuchnia przygotowała natomiast apple pie, czyli zapiekaną tartę z jabłkiem. Najczęściej serwowana jest ona z bitą śmietaną, lodami, kawałkami sera cheddar lub polewą custard. Deser składa się z trzech części: ciasta, grubej warstwy jabłek oraz cienkiej warstwy ciasta przykrywającej nadzienie. Jeśli nie przepadasz za jabłkami, skorzystaj ze zwrotów angielskich i zapytaj o gingerbread man. Są to aromatyczne ciasteczka korzenne. Anglicy dekorują je lukrem i zajadają się nimi do popołudniowej herbatki. Pozostając jeszcze przy deserach, polecić możemy Yorkshire pudding. Jest to kolejny z tradycyjnych brytyjskich puddingów – tym razem słodkich. Przypomina on nieco ciasto naleśnikowe. Może być on jedzony na słodko, ale w kuchni angielskiej znacznie częściej spotykamy go w wersji wytrawnej.

Urlop w malowniczo położonej Szczawnicy

Urlop w malowniczo położonej Szczawnicy

Szczawnica to niezwykle czarujące miasto uzdrowiskowe znajdujące się na pograniczu Beskidów Zachodnich oraz Pienin. Uroku dodaje również fakt, że leży ono nad przepięknym potokiem Grajcarek.

Lyon – miasto kościołów i pysznej kuchni

Lyon – miasto kościołów i pysznej kuchni

Trzecie miasto we Francji pod względem ilości mieszkańców to idealny kierunek na weekendowy wypad. Podpowiadamy, co warto zobaczyć oraz jakich dań spróbować podczas wycieczki do Lyonu.

Dlaczego warto ubezpieczyć się na wypadek odwołania imprezy turystycznej?

Dlaczego warto ubezpieczyć się na wypadek odwołania imprezy turystycznej?

Nikt nie lubi, gdy planowana podróż nie może dojść do skutku. Jednak o ile z rozczarowaniem i zawodem dość łatwo możemy sobie poradzić, to finansowe konsekwencje odwołanej podróży mogą być bardzo dotkliwe. Proces odzyskiwania środków bywa trudny, długotrwały, a w wielu przypadkach – całkowicie niemożliwy. Warto więc rozważyć zakup ubezpieczenia kosztów imprezy turystycznej.

Urlop na własną rękę – jak się przygotować, gdzie rezerwować?

Urlop na własną rękę – jak się przygotować, gdzie rezerwować?

Czym bliżej wakacji, tym nasze myśli coraz częściej krążą wokół długo wyczekiwanego urlopu. Stajemy przed trudnym wyborem: skorzystać z gotowej oferty przygotowanej przez biuro podróży, czy zaplanować wszystko samodzielnie. Sprawdź, dlaczego coraz więcej osób decyduje się na urlop na własną rękę.