Jak przygotować najlepszą kawę na chłodne dni?

napoje, porady, relaks

kawa na zimę

Pobudza, rozgrzewa i jest niesamowicie smaczna. Poznaj sposób na kawę, którą zachwycisz swoich gości.

Kawa o wyjątkowo rozgrzewających właściwościach

Nic nie odczarowuje lepiej mroźnych ranków jak pyszna, aromatyczna gorąca kawa. Liczne przepisy i pomysły na kawę w różnych odsłonach pozwalają przygotować idealny napój zarówno na upalne dni, jak również te, którym towarzyszą niskie temperatury i opady śniegu. Szukasz propozycji na zimową kawę? Co powiesz na taką z nutą whiskey, śliwki i gorzkiej czekolady? Brzmi intrygująco? Jako bazę do przygotowania napoju wykorzystaj więc espresso z kawy Colombia Finca Las Margaritas Pacamara XO, która swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza w pełni kontrolowanej fermentacji.

Przepis na zimową kawę z dobrego espresso

Zacznij od przyrządzenia espresso. Możesz użyć ekspresu ciśnieniowego, ale również takich urządzeń jak: kawiarka, Aero Press, Chemex. Jeżeli zależy ci na mocniejszej kawie, która postawi cię na nogi, wykorzystaj 2 porcje espresso. Jeśli zaś ma to być lekka popołudniowa kawa na rozgrzanie się, 1 porcja powinna wystarczyć.

Poza kawą potrzebujesz:

  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Mleko zagotuj w rondlu i ewentualnie spień. W osobnym garnku podgrzej miód z cynamonem oraz przyprawą do piernika. Wymieszaj zawartość do rozpuszczenia się składników. Do kubka wlej miód, mleko, a następnie cienkim strumieniem kawę. Wymieszaj i smacznego!

Rozgrzewająca kawa w nietypowej odsłonie

Napój na bazie ziaren kawy Margaritas Pacamara można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu trudno jest się nim znudzić. Jeśli planujesz przyjęcie dla gości albo przyjmujesz ich z okazji Świąt Bożego Narodzenia, z pewnością zachwycisz wszystkich, podając im piernikową kawę udekorowaną bitą śmietaną i posypaną delikatnie cynamonem, kakao, startymi wiórkami czekolady lub skórki pomarańczy. Aby nadać kawie nieco więcej charakteru, dodaj do niej odrobinę likieru lub łyżeczkę dobrej whiskey.

Jeśli nie tolerujesz lub unikasz nabiału, mleko krowie możesz śmiało zastąpić jednym z zamienników. Wybierz napój roślinny migdałowy, ryżowy, owsiany, czy inny, którego smak ci odpowiada.

materiał zewnętrzny