Jak powstaje kultowa Whiskey Jack Daniel’s?
Na świecie jest wiele miłośników whiskey Jack Daniel’s. Jednak jak wiele osób zastanawiało się skąd bierze się ten fantastyczny smak?
Proces produkcji
Zacier tej whiskey składa się z kukurydzy (80%), jęczmienia (12%) i żyta (8%). Dodatkowo ten trunek jest destylowany kolumnowo. Najważniejszym etapem jest charcoal mellowing (nazywany inaczej Lincoln County Process lub Leaching), jest to nic innego jak filtracja przez kolumnę z węglem drzewnym z klonu, który jest produkowany w Rickyard, na terenie destylarni. Deski o wymiarach 2×2 cale są układane w stosy i podpalane przy użyciu whisky, aby węgiel nie nabrał innych aromatów. Następnie węgiel umieszcza się w kadziach, których pojemność osiąga nawet 9 000 litrów i wysokość 3 metrów. To tam właśnie filtruje się alkohol. Ten etap znacząco odróżnia whiskey Jack Daniel’s od bourbonów.
Warto wspomnieć, że producent stanowczo stara odciąć się od stwierdzenia, że Jack Daniel’s to bourbon. Nie ma co mu się dziwić, albowiem zdecydowanie lepiej jest być praktycznie jedyną Tennessee Whiskey niż jednym z wielu bourbonów.
Filtracja usuwa z trunku zanieczyszczenia i powoduje, że do beczki trafia on jako delikatniejsza odmiana. Ciekawostką jest fakt, że Gentelman Jack jest filtrowany zarówno przed leżakowaniem (tak jak każda whiskey Jack Daniel’s), jak i po leżakowaniu, co wyróżnia go od innych produktów.
Po charcoal mellowing alkohol trafia do beczek z nowego drewna dębowego i leżakuje przez około 5 lat, mimo że firma nie podaje oficjalnych informacji na ten temat.
Warianty Jacka Daniels’a
Doskonale wszystkim znana whiskey Jack Daniels 1l Old No.7 to nie jest jedyny rodzaj. Na polskim rynku można spotkać również:
– Single Barrel – trunki leżakują w różnych beczkach, dlatego każda butelka ma w pewien sposób oryginalny smak i aromat.
– Gentelmen Jack – charakterystyczny smak, dzięki dwukrotnej filtracji.
– Apple Winter Punch – sprzedawany sezonowo w zimę likier na bazie whisky z korzenną nutą, która nadaje świąteczny klimat.
– Tennessee Fire – likier powstały ze zmieszania „Old No.7” z likierem cynamonowym.
– Honey – likier miodowy na bazie whisky.
Na rynku światowym można spotkać jeszcze kilka innych wersji, a o to one:
– Tennessee Apple – likier jabłkowy z dodatkiem 20% whisky
– Tennessee Rye – wytwarzana z pomocą wody wapiennej
– Green Label – krótszy okres leżakowania
– 1907 – słabsza wersja produktu (37%)
– Silver Select – sprzedawana tylko w strefach wolnocłowych (ma 50% alkoholu)
– No.27 Gold – łagodny smak, dzięki podwójnej filtracji i leżakowaniu w różnych beczkach
– Sinatra Select – stworzona w hołdzie dla siostry Franka Sinatry
– Sinatra Century – limitowana wersja wypuszcza na 100 rocznicę urodzin artysty
– Single Barrel Barrel Proof
– Single Barrel Rye
– Single Barrel Select Eric Church Edition
Więcej na ten temat można przeczytać na: https://www.forfiterexclusive.pl/jack-daniels/
materiał zewnętrzny
30 ciekawostek o społeczeństwie Holandii
Zbiór informacji i ciekawostek o społeczeństwie Holandii (wielkość populacji, gęstość zaludnienia itd.).
18 ciekawostek o historii Austrii
Zbiór informacji i ciekawostek o historii Austrii (uzyskanie niepodległości, najważniejsze bitwy i wydarzenia).
18 ciekawostek o społeczeństwie Kiribati
Zbiór informacji i ciekawostek o społeczeństwie Kiribati (wielkość populacji, gęstość zaludnienia itd.).
12 ciekawostek o edukacji w Czadzie
Zbiór informacji i ciekawostek o edukacji w Czadzie (średni poziom IQ, czas trwania obowiązkowej nauki, analfabetyzm itd.).